Hur länge sitter kommundirektören i Mark kvar?

Med anledning av de senaste rapporterna kring kommundirektören så undrar jag hur länge han får sitta kvar. För det underliga är ju att det är kommundirektören som är ledare för krisledningsgruppen och det är kommundirektören som stoppade granskningen av krisledningsgruppen. Det var också han som vägrade lämna u den granskning som ändå gjorts. En granskning som visade på hårresande brister.

Frågan är om politikerna redan tröttnat och planerat för att göra sig av med kommundirektören.

Jag har pratat med några av Marks högsta politiker och frågat om detta. Ingen vill uttala sig utan hänvisar till kommunstyrelsens ordförande Jessica Rodén .

Hon säger att hon inte vill kommentera frågan. På den direkta frågan om hon har förtroende för kommundirektören så väljer hon, efter en lång stunds tystnad, säga att hon inte vill kommentera det…. Just n

-Du kommer att förstå det senare, säger hon.

Jag frågar hur länge vi ska vänta på ett besked om kommundirektören.

Efter en stunds tystnad så säger Jessica.

-Jag har förståelse att man så fort som möjligt vill ha ett besked och det kommer att komma inom kort.

Det är anmärkningsvärt att de politiker jag talat med inte vill uttala sig om kommundirektören alls. Vore det så att kommundirektören hade politikernas förtroende så hade man ju sagt det men det gör man inte.

En gissning är att kommundirektören är på väg bort från Marks kommun.

Det är hög tid för Marks kommun att berätta hur man ser på sin kommundirektör.

——————————

Några timmar efter mitt samtal med Jessica Rodén så skickar kommunen ut ett pressmeddelande.

”Det pågår samtal i samförstånd mellan Marks kommun och kommundirektören om att gå skilda vägar. Villkoren för detta är ännu inte färdiga.”

Samtalet gjorde att kommunledningen insåg att det var bråttom att komma ut med något. Beslutet att säga hej då till kommundirektören hade tagits tidigare men man var inte överens om hur mycket det ska kosta kommunen. Det blir inte billigt.


Lite drygt 24 timmar efter att jag publicerat texten så gick kommunen ut med att Mats Lilienberg lämnar sin post som kommundirektör.

” Efter tre och ett halvt år slutar Mats Lilienberg som kommundirektör i Marks kommun.

Beslutet att kommunen och Mats Lilienberg går skilda vägar har fattats i samförstånd mellan parterna. 

– Jag tackar Mats för hans tid som kommundirektör i Mark, säger kommunstyrelsens ordförande Jessica Rodén (S). 

Mats Lilienberg befrias från sitt arbete med omedelbar verkan. Uppgörelsen innebär att han ersätts med tolv månadslöner samt en avsättning på 100 000 kronor till en tjänstepension. Lilienbergs månadslön är 104 150 kronor. 

– Jag är medveten om att detta kostar mycket skattepengar. Samtidigt är det viktigt att Marks kommun gör rätt för sig och följer gällande avtal, lagar och den praxis som finns på svensk arbetsmarknad. Sett ur det perspektivet kan jag konstatera att kommunen har tecknat ett avtal som ligger i linje med vad man kan förvänta sig, säger Jessica Rodén. 

Arbetet med att rekrytera en ny kommundirektör startar omgående. En tillförordnad kommundirektör kommer att tillsättas inom kort. ”

Förhandlingen blev tydligen klar på fredagskvällen och Mats Lilienberg hade ett förhandlingsbud som låg betydligt över det som sedan blev överenskommelsen, ett års lön. Med sociala avgifter så kommer det att kosta kommunen ca 1,75 miljoner kronor.

På måndagen blev det sedan klart att kommunens ekonomichef Karin Hydén går in som tillförordnad kommundirektör. Det var ett helt väntat val då Karin är väl insatt, har lång erfarenhet avv att sitta i kommunledningen.

Pär Sandin

Författare: parsandinmedia

En livsglad pensionerad journalist som har många intressen och älskar att upptäcka nya saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: